Изяви

„Рождението на Апостола“

На 18 юли 2023 година, от 18.00 часа, в зрителен салон на Народно читалище „Пробуда-1928“, град Каспичан бе поставено началото на инициативата „Рождението на Апостола“, посветена на 186 години от  Рождението на Васил Иванов Кунчев – Левски. Събитието се организира в партньорство с Българската Национална Телевизия.

Rojdenieto_na_Apostola_curves._for_svg

 

Регионален фолклорен събор
„Кирека пее и танцува“

24.06.2023

  На Еньовден регионалният фолклорен събор  „Кирека пее и танцува“ въплъти едни от най-самобитните и мистични обреди в българската фолклорна традиция. Автентичното песенно творчество и обичаи бяха представени от тридесет групи и индивидуални изпълнители от Североизточна България. Мало и голямо запя и затанцува по поляните на  местността „Кирека“. Когато слънчевите лъчи обагриха небето над Мадарското плато  в червено и слънцето призова топлата вечер,  мистерия обгърна  свещената земя на Свети Кирик. Кукери прогонваха злите сили и очистваха от нечисти магии, а нестинари  внасяха чудодейно изцеление на душите,  възхвалявайки бога.Децата узнаваха за целебната сила на билките в детската работилница,пренасяйки в цветове тяхната билкова омая.Алеята на занаятите разкриваше тънкостите на изконни български майстори.
  Гостите на събора се потапяха във величието на миналото ни, пресъздавано от сдружение „Жива история“ Шумен.
Народната певица Джина Стоева разпалваше сърцата на стотиците гости на събора и се извиваха кръшни дълги и предълги хора.
  А, за тези, изградили  дълбоката връзка с природата, бе неописуемо и идилично  изживяване общуването под звездното небе със сродни и близки души.

______________________

юни 2022

Регионален фолклорен събор „Кирека пее и танцува`2022″