ИЗЯВИ

ТОЗИ САЙТ Е ФИНАНСИРАН ПО ГРАНТОВА СХЕМА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ИНОВАТИВНИ ПРОЕКТИ

ПРОГРАМА "ГЛОБ@ЛНИ БИБЛИОТЕКИ" БЪЛГАРИЯ

ПОРЕДНО ИЗДАНИЕ НА РЕГИОНАЛНИЯ ФОЛКЛОРЕН СЪБОР "КИРЕКА ПЕЕ И ТАНЦУВА"

13 юни 2016

За поредна година в китната и препълнена с история, дух и народност местност "Кирека" зазвучаха игривите и колоритни български народни песни. Заиграха се кръшни хора. Гората заплака от пропитите с тъга и обич песни. България бе сбрана за няколко часа в една пъстра и самобитна фолклорна китка.
Фолклорният събор "Кирека пее и танцува", роден в далечната 1972 година по инициатива творческата градска интелигенция, устоя на времето и то му отреди съдбата да живее с песните и танците на България, защото това е неговия корен, покълнал от съдбовните места, осветени от великите личности на България - Аспарух, Крум, Княз Борис I, Климет, Наум, Ангелари, Цар Симеон... списъкът е голям, както е голяма и велика историята на родината ни, родена тук и даваща 14-века смисъл на българите да вървят уверено и гордо по историческата си пътека, наравно с другите народи с високо вдигната глава.
Отново съботния юнски ден прие като скъпи гости над 400 души участници от Североизточна България. Домакините от Народно читалище "Пробуда-1928" Каспичан  с подкрепата на Община Каспичан с умивка посрещаха всеки гост, дошъл на събора. Гости на събора бяха Народния представител от 30 МИР, г-жа Ралица Тодорова, Кметът на Община Каспичан, заместник-кметът на Община Каспичан, секретарят на Община Каспичан и Председателят на Общинския  съвет.
Както традицията повелява съборът откриха с песен на фолклорен ансамбъл "Насторение" при НЧ"Пробуда - 1928" Каспичан. Гостите на събора, от близо и далече, облечени с везаните народни народни носии представяха форклорните традициити от своя край. Младостта все повече заема своето място на сцената. Съборът израства, съборът се развива, съборът иска да живее!
И макар, че мястото, някога пионерски легер  "Кирека" не е наше, по силата на юридически обстоятелства(ако тези редове чете някой овластен представител на Министерство на образованието, нека силно се замисли как бъде върнат лагера "Кирека" на неговите изконни собственици и градители), това не спира организаторите и хората с буден дух и народност да отстояват своята идентичност именно тук, защото това място е било е и ще си остане наше, за да го има духът на нашия край, една частица от цялата наша България.
 

Драги гости, бе висока чест за нас, че споделихте нашия празник!
Елате догодина пак! 

НЧ"Пробуда-1928" град Каспичан

11 юни 2016