ИЗЯВИ

ТОЗИ САЙТ Е ФИНАНСИРАН ПО ГРАНТОВА СХЕМА ЗА ФИНАНСИРАНЕ НА ИНОВАТИВНИ ПРОЕКТИ

ПРОГРАМА "ГЛОБ@ЛНИ БИБЛИОТЕКИ" БЪЛГАРИЯ

С МОРЕ ОТ УСМИВКИ ЗАВЪРШИ ЗЕВЗЕК`2016 КАСПИЧАН БЪЛГАРИЯ

05 октомври 2016

С море от усмивки завърши поредното издание на "Майстори на шеговития къс разказ - Зевзек`2016" Каспичан, България. Макар и малко позакъсняло, фестивалното чудо стана, благорадение на кандидат-зевзеците, организаторите,  отдадеността на инициаторите, "жужащата" работа на  сътрудниците и, може би, слъчевото време
Отново Каспичан се претвори в международна сцена на смеха, родния хумор и карикатура. Смелост да пристъпят прага на шестото фестивално издание бяха българи от Украйна, Румъния и от цялата наша татковина. Фестивалът постави няколко нови ключови елемента към своето шесто издание.
Всяко фестивално издание, от тук нататък, ще започва с ретроспекция на големия, великия и наш Никола Анастасов, преживе обявен за почетен пожизнен председател на фестивалното жури и скъп голям приятел.
По идея на фестивалния съосновател, инж.Валентин Тонев, подета  горещо от г-н Любен Чаталов и г-жа  Ева Пенева, близки съратници и сродни души на Никола Анастасов, и с изключителната подкрепа от председателя на читалищното настоятелство, г-н Стефан Петков, се учреди специална фестивална награда „Усмивката на Бачо Кольо“ от името на съорганизатора - Народно читалище „Пробуда-1928“ Каспичан – Наградата ще се връчва за особено високи постижения в сценичната изява и интерпретация на съвременни и експериментални творчески форми  на неподправения роден хумор, разгарящ нестихващи позитивни емоции и пораждащ  осенена от дълбок сатиричен подтекст усмивка. И… апропо… Това ще бъде награда, обявена от аплодисментите на публиката.
От името на творческата интелигенция, читалищните състави, ръководството и членовете на организацията бе връчен кристален плакет с ключ - символ на отворените ни души и сърца, които Никола Анастасов открехна завинаги. Кристалният дар ще бъде предаден от творческата му съратничка Мария Статулова на съпругата му, г-жа Мария Косева.
С изключителната си отдаденост варненската художничка Ева Пенева представи на фестивалните гости престижни карикатури от няколко контитента на злободневната бежанска тема. Организирана под нейната веща ръка, бе творческа детска работилница.
Фестивалните дни се откриха с постановката "Копчето" с режисьор Юлиян Куртев. В духа на шеговитата фестивална традиция се изтеглиха жребиите за конкурсната част в която бяха раздадени 19 банана и 3 лимона, отличили отгатналите и неотгатналите фестивални жребийни гатанки.
Фестивалните водещи Красимир Миланов и Йорданка Янкова бяха изключително завладяващи и с лекота подбуждаха усмивките сред жадната за хумор аудитория.
Конкурсната част започна в десетия час на слъчевата октомврийска събота. Като че ли, наглед рутинното начало, очертаваше традиционните черти на една фестивална проява. Но, може би "Неговата усмивка" се вля в душите на зевзеците и смехът завладя с пълна сила сцената. Гостите на фестивала станата свидетели на пълни с емоции къси разкази, претворени в изригващи от смях сценични изпълнение. Неповторими, уникални и силно зевзешки бяха изпълненията на гостите от Украйна, които бяха сред призьорите на фестивалните награди. А, ето и класирането:
Специалната награда "Усмивката на Бачо Кольо" бе връчена на Виталий Зеленков, Одеса, Украйна, за "Учител на лошото".
Две първи награди, както следва:
Първа награда на Петър Дудуш, Одеса, Украйна за "Как се разнасят клюкитев Бесарабия"
Първа награда на Иван Дан, Одеса, Украйна за "Остроумни българи"
Две втори награди, както следва:
Втора награда на Йордан Христов, Каспичан, България за "Ангел-Хранител
Втора награда на  Владимир Телпис, Одеса,  Украйна за "Бабян то Коле "
Трета награда се връчи на Ивалин Маринов, Каспичан, България за "Вярвайте в бозата, бирата, халавата и локума"
Наградата на Кмета на общината се връчи на Димитър Кочланов, Бургас, България за "Любов и лумбаго

Фестивалното издание стана реалност с финансовата подкрепа на Община Каспичан, Народно читалище"Пробуда-1928", "Примекс" ЕООД, спомоществувателството на "Баксус-4" ООД, "Ивет" ООД, "Плантабул" ООД, "Станев" ООД, Валери Тодоров и Жаин Шахо.  Горещи благодарности на "Асоцияцията на българите по света" Варна в лицето на Максим Страхилов и Зорка Георгиева.
Започнала в традиционен стил тържествена вечер със зевзеците, организаторите и официалните лица завърши в затрогваща атмосмера призори с песени на класическа китара. 
И както всяко събитие си има своя край, така и това есенно издание приключи със зевзешка  екскурзия до културно-исторически забележителности на територията на общината. 

До нови срещи скъпи приятели на усмивката, до нашето пролетно издание през 2017-та година. И помнете - За да живеете по-дълго, по-често умирайте от смях!

 

Редакционен екип